Czibere Károly: az információnyújtás az esélyteremtés egyik legfontosabb eleme

Az információnyújtás az esélyteremtés egyik legfontosabb eleme - hangoztatta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy fogyatékossággal élőket segítő online adatbázis bemutatóján.

A Kézenfogva Alapítvány a VIII. kerületben található, fogyatékossággal élők által működtetett Nem Adom Fel Cafe & Barban mutatta be az információs pontok hálózatát, amely online adatbázisként naprakész információt nyújt a fogyatékossággal élőket gondozóknak, összekapcsolja a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat, a helyi szervezeteket és a különböző szolgáltatásokat nyújtó intézményeket.
Czibere Károly a bemutatón úgy fogalmazott, sokszor előfordul, hogy a társadalom és a fogyatékossággal élők között falak emelkednek a "nemtudás", az információ- és a minőségi szolgáltatások hiánya miatt, pedig ezeket a falakat egyszerűen át lehetne törni. A most bemutatott adatbázis megteremti a lehetőséget a falak lebontásához - mondta.
Kiemelte, alapvető cél, hogy a fogyatékossággal élőket gondozók ne maradjanak magukra a nehézségeikkel, ezért a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely segíti az információhoz jutást.
Közölte, különösen fontos, hogy a segítségnyújtás ne csak egy szegmensre irányuljon. Komplex, ágazatközi megközelítésre van szükség, össze kell kapcsolni a különböző ellátórendszereket - hangsúlyozta.
Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója elmondta, a különböző szociális szolgáltatókkal napi kapcsolatban van a hivatal, és már többször érkezett hozzá jelzés arról, hogy szükség lenne egy megbízható, hiteles adatokat tartalmazó adatbázisra.
Ezért 2013 óta dolgoztak azon, hogy a papíralapú nyilvántartás helyett egy központi nyilvántartás jöjjön létre, amelyben megtalálható minden jogerős működési engedéllyel rendelkező szolgáltató - tette hozzá.
Elmondta, naponta átlagosan 30 ezer, fogyatékossággal élő ember veszi igénybe a szociális szolgáltatásokat, ők most a Kézenfogva Alapítvány adatbázisában több mint ezer szolgáltatást találhatnak meg.
A Kézenfogva Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, tíz partnerrel hozta létre az információs pontok hálózatát. A projekthez csatlakozó partnerszervezetek a helyi kapcsolataikat használva segítenek abban, hogy a térségükben lakó, fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok és a szolgáltató szervezetek egymásra találjanak. Az online adatbázis információkat tartalmaz számos ellátási formáról az élet minden szakaszára vonatkozóan, kezdve a korai fejlesztéstől az iskolán át a jogi tanácsadásig és a munka világáig.
Az adatbázis az info.kezenfogva.hu honlapon érhető el.

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

  Gyorshír

Kedves Látogató!

 

Honlapunk fejlesztés alatt van, így türelmeded és építő jellegű hozzászólásodat várjuk.

 

Köszönjük

 

 

  Ki van jelen

Oldalainkat 240 vendég és 0 tag böngészi

  Popup Gallery

team1
team2
team3
team4
team5
team6
Back to Top