Állam és egyház együttműködése a közösségi célok szolgálatában

Az egyház és az állam elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását, ugyanis egyszerre lehetünk tagjai egyházunknak és felelős állampolgárai hazánknak. Ezért nem a szembenállás, hanem az együttműködés a járható út. Ezt – az Alaptörvényünkben is lefektetett elvet – felismerve létrejöhetett a magyar modellnek is tekinthető felelős egyházpolitika, amelynek fő pilléreit ismertette Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön, Szegeden, a Szent Imre Szakkollégium meghívására tartott előadásában.

Az állam és az egyházak együttműködésen alapuló kapcsolatot bemutatva a helyettes államtitkár kiemelte, hogy az egyházak társadalmi szerepvállalásának az elmúlt öt évben bővülő jogszabályi keretét a társadalmi igény szülte. A közfeladat-ellátásban való partneri együttműködés révén egy, az értékekre nyitottabb és fogékonyabb társadalom születik meg. A megnövekedett egyházi szerepvállalás pénzügyi támogatási formáinak bemutatása során utalt a köznevelés, valamint a szociális ellátás területén végzett egyházi munkára. Kitért továbbá az egyházak számára is forrásokat biztosító európai uniós operatív programok előkészítésében, tervezésében, valamint koordinálásában való szerepvállalásra is.

A helyettes államtitkár a következő gondolattal zárta beszédét: Magyarország Kormánya vallja, hogy a magyarság számára vesztes XX. századot követően, az erkölcsi megújulásnak köszönhetően, egy felemelkedést és gyarapodást hozó század szolgálattevői lehetünk.

(EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

  Gyorshír

Kedves Látogató!

 

Honlapunk fejlesztés alatt van, így türelmeded és építő jellegű hozzászólásodat várjuk.

 

Köszönjük

 

 

  Ki van jelen

Oldalainkat 295 vendég és 0 tag böngészi

  Popup Gallery

team1
team2
team3
team4
team5
team6
Back to Top