Soltész Miklós: a nemzetiségek erősödése Magyarországot is erősíti

A Magyarországon élő tizenhárom őshonos nemzetiség megerősödése Magyarországot is erősíti, és az állam anyaországokkal való kapcsolatát is javítja - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Szarvason.

Soltész Miklós a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara által szervezett nemzetiségi oktatási konferencián elmondta: az elmúlt hat évben két és félszeresére, 3,2-ről 8 milliárd forintra nőtt a kormány által a nemzetiségek támogatására fordított összeg nagysága.
A nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott oktatási intézmények száma ötszörösére, az ezekben tanuló diákok száma háromszorosára nőtt - tette hozzá.
Az államtitkár kifejtette: tíz országos nemzetiségi önkormányzat 2010-ben tizenkét intézményt tartott fenn, ma pedig hatvanat. A német nemzetiségi önkormányzat hét helyett harmincötöt, a szlovák három helyett hatot tart fenn, a román pedig 2010-ben egyetlen intézményt sem tartott fenn, ma viszont már hatot működtet. A tanulók száma a 2010-es 3100-ról mostanra 9 ezerre emelkedett.
Soltész Miklós szerint "óriási dolog", hogy ha nyolc szülő kéri a nemzetiségi oktatást, akkor a kormány - a nemzetiségi önkormányzatokkal együttműködve - megvalósítja azt.
Közölte: a kormány a szószólói rendszer létrehozásával az ország irányításába is mind jobban be kívánja vonni a nemzetiségeket. Kérte a konferencián jelen lévő szlovák és román főkonzultól, hogy lehetőségeik szerint segítsék a magyar nemzetiségi oktatást a saját országukban is.
Úgy fogalmazott: a "vadliberalizmus hitet és értékeket elutasító irányzatával és a keleti kultúrát Európára erőltető tömegekkel szemben" csak közösen lehet felvenni a küzdelmet.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a Gál Ferenc Főiskolát fenntartó katolikus egyházmegye vezetője köszöntőjében hangsúlyozta: a többségi nemzethez tartozó identitás mellett a kisebbségi identitás erősítheti az egyént, és ha ehhez keresztény identitás is társul, azzal az egész társadalom lesz gazdagabb. Közölte, az európai identitás a nem hívő keresztény identitásra alapul.     Hozzátette, ők intézményfenntartóként az említett hármas identitást szeretnék erősíteni az emberekben.
A Gál Ferenc Főiskola 2012 óta ötödik alkalommal rendezi meg a nemzetiségi pedagógusi pálya új kihívásairól szóló konferenciát azért, hogy a német, a szlovák és a román nemzetiségi képzését közelebb hozza az ország és a régió nemzetiségeihez. Békés megyében harminc oktatási intézményben folyik nemzetiségi oktatás.

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

  Gyorshír

Kedves Látogató!

 

Honlapunk fejlesztés alatt van, így türelmeded és építő jellegű hozzászólásodat várjuk.

 

Köszönjük

 

 

  Ki van jelen

Oldalainkat 300 vendég és 0 tag böngészi

  Popup Gallery

team1
team2
team3
team4
team5
team6
Back to Top