Soltész Miklós: két év alatt megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség támogatása

Az elmúlt hat évben folyamatosan emelkedett, 2014 és 2016 között pedig megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség anyagi támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki szentgotthárdi sajtótájékoztatóját követően.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a mintegy 200 millió forintos támogatásból a szlovén önkormányzat két nemzetiségi iskoláját tartja fenn és újítja meg, Felsőszölnökön és Apátistvánfalván. Emellett korszerűsítik a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ épületét, ehhez nemrég 20 millió forint külön támogatást kaptak, valamint tavaly megtoldották a szlovén nemzetiségi rádió fenntartásához nyújtott támogatást is, mintegy 1,5 millió forinttal.
Az államtitkár kiemelte: a nemzetiség megmaradásának fontos pillére a hit megőrzése, éppen ezért segítik 50 millió forinttal a szentgotthárdi katolikus Nagyboldogasszony-templom belső megújítását, amely az első lépése egy későbbi átfogó rekonstrukciónak.
Soltész Miklós szólt arról is: nemcsak a szlovén nemzetiség anyagi támogatása nőtt jelentősen az elmúlt években, hanem mind a 13 magyarországi őshonos nemzetiség nagyobb összegből gazdálkodhat, az erre szolgáló keretet mind a tavalyi, mind az idei költségvetésben 2 milliárd forinttal emelték.
Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló az MTI-nek elmondta: a szentgotthárdi templomban havonta egyszer tartanak szlovén nyelvű szentmisét, amelyre Szlovéniából érkezik a lelkipásztor.
Hozzáfűzte: az államtitkárral közösen megtekintették a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum országosan egyedülálló szlovén anyagát, amely reményei szerint azután is változatlanul megmaradhat, sőt akár tovább is bővülhet, hogy felújítják a városi tulajdonban lévő épületet, amelyben a Móra Ferenc Városi Könyvtár is működik.

joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

  Gyorshír

Kedves Látogató!

 

Honlapunk fejlesztés alatt van, így türelmeded és építő jellegű hozzászólásodat várjuk.

 

Köszönjük

 

 

  Ki van jelen

Oldalainkat 182 vendég és 0 tag böngészi

  Popup Gallery

team1
team2
team3
team4
team5
team6
Back to Top