Soproni járásban élő 45 év felettiek informatikai kompetenciafejlesztése

A felhívás, az Alapítvány célcsoportjait érinti. E célcsoportjaink kialakulását a belső migráció szülte; az 55 ezres kisvárosban 15 év alatt több mint a duplájára nőtt a lakosság száma. A leszakadó rétegek egyes csoportjai az északi és keleti megyékből érkeztek, nőtt és felgyorsult a többnyire Ausztriában munkát vállaló fiatalokkal érkező idősek száma és elmagányosodása, s jelentős mértékben emelkedett a hátrányos helyzetű családok létszáma.

A 7 éve gondozott célcsoportjaink általános jellemzője: szegények, elhagyatottak és reményt vesztettek, de jó céllal kimozdíthatók ebből a komfortzónából. Magányos idős emberek, hajléktalanok, - akik már beszoktak az élelmiszerosztásainkra, s egyes rendezvényeinkre, - inaktív felnőttek, akik nem találnak munkát–többségük családos, ahol vagy egyik szülő sem dolgozik, vagy csak az egyik szülő, hátrányos helyzetű családok, (beteg, rokkant szülők, nagyszülők iskolás gyermekek) rossz lakáskörülményekkel, benne gyermekek, és jelentős a gyermekeket egyedül nevelő szülők száma is, akik folyamatosan csúsznak le. Ezen csoportok gondozását Sopronban, a székházunkban, valamint néhány községben,- Tarr István Közösségfejlesztő és Faluépítő Egyesület Csapod, Közi Horváth József Népfőiskolai Egyesület Agyagosszergény Fertőrákosi Sportegyesület, - egy-egy ottani civil szervezet partnereként, Alapítványunk vállalta fel, amit anyagi és humán fejlesztés függvényében folyamatosan bővít. Felmérésünk alapján látjuk, hogy az általunk gondozott csoportok jelentős része nem ismeri, nem használja a pályázati célokban szereplő eszközöket, szolgáltatásokat. Látjuk, hogy a digitális írástudás hiánya versenyhátrányt jelent és hozzájárul e hátrányos helyzet konzerválásához. Ez a helyzet tovább rontja mind a soproni és mind a vidéki, alacsony státusú és végzettségű állampolgárok munkaerő-piaci kilátásait és életminőségét, akik körében egyébként is alacsonyabb a foglalkoztatottság, de rontja az idős magányosok életminőségét, ez által élethosszát is.

Jelen pályázat segítségével lehetővé tesszük, hogy a számunkra elérhető, rászoruló csoportok s a digitális világból kimaradtak, nyitottá váljanak a digitális eszközök és szolgáltatások megismerésére. Alapfeladatunk, a digitális alapkompetencia elsajátíttatása, majd ezt követően célunk a minőségi internethasználat: népszerűsítése, ezek használatának ösztönzése a soproni és a Soproni Járás általunk ismert hátrányos helyzetű csoportjainak körében.

Pályázatunk digitális készségek fejlesztésére két célt fogalmaz meg:

1. létrehozni és fejleszteni egy állandó és egy mobil közösségi internet-hozzáférési pontot

2. s megteremteni az igényt arra, hogy az érintett társadalmi csoportok meg akarják ismerni a digitális világot, és tudatosuljon bennük, hogy milyen előnyökkel jár az életükben az internet használata;

A programunkban az új kihívásoknak megfelelően nagy hangsúlyt kap a személyre szabott, egy-egy célcsoport specifikus igényeire épülő megközelítés kialakítása.

Programunk olyan alapvető motivációkra épít, amelyek az internet iránt egyáltalán nem érdeklődők figyelmét is felkeltik: -lakossági szociális pályázatok (Otthon Melege Program, Erzsébet Program, stb.) -olyan szolgáltatások, amelyek a személyes jelenlét szükségességét váltják ki, s ez által költségmegtakarítást jelenthetnek (pl. elektronikus közigazgatás, elektronikus kereskedelem, stb.). -munkakeresés támogatása (álláshirdetések, munkaügyi központok, távmunka lehetősége, stb.); -pénzkereseti lehetőségek (pl. aukciós site-ok, apróhirdetési oldalak, stb.); -távol élő családtagokkal való kapcsolattartás lehetősége (pl. e-mail, chat, Facebook, Skype, felhő-alapú szolgáltatások – fényképek megosztása, stb.) -kedvezményes vásárlási, megtakarítási lehetőségek; -társkeresés; - médiafogyasztási lehetőségek (pl. videó megosztó oldalak, online televíziós tartalmak, internetes rádiók, zeneletöltők, stb.); - érdeklődési kör, hobbi (pl. közösségi oldalak, szakmai közösségek, stb.)

Programjaink operatív megvalósításához szükséges tevékenységek: rendezvényszervezés, - motivációs programok, - klubfoglalkozás, - falunapi bemutató foglalkozások, - prezentáció, - előadások és foglalkozások, beszélgetések. Továbbá: a projekt lebonyolításához szükséges digitális eszközök és szoftverek beszerzése, honlap-fejlesztés, digitális eszközöket és szolgáltatásokat népszerűsítő oktatási programok használata, közösségi oldalakon való megjelenés kialakítása és fenntartása, kiadványszerkesztés, motivációs kampányok lebonyolítása, érzékenyítő lakossági fórumok, helyi sajtómegjelenés. Költségek: iroda rezsiköltsége, internet és villanyszámla klubfoglalkozáshoz:Laptopok,egér,Windows 10 oprerációs rendszer beszerzése Projektmenedzser és pénzügyi vezető munkabére+járuléka 3 fő szakmai megvalósító bruttó bérköltsége+járuléka Rendezvényszervezés külső helyszínen érzékenyítő helyi reklámok, Informatikai kisokos kiadása,honlapfejlesztés.

C tábla GINOP

 

tags:
joomla templatesfree joomla templatestemplate joomla

  Gyorshír

Kedves Látogató!

 

Honlapunk fejlesztés alatt van, így türelmeded és építő jellegű hozzászólásodat várjuk.

 

Köszönjük

 

 

  Ki van jelen

Oldalainkat 308 vendég és 0 tag böngészi

  Popup Gallery

team1
team2
team3
team4
team5
team6
Back to Top