Soltész Miklós: két év alatt megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség támogatása

Az elmúlt hat évben folyamatosan emelkedett, 2014 és 2016 között pedig megduplázódott a magyarországi szlovén nemzetiség anyagi támogatása - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki szentgotthárdi sajtótájékoztatóját követően.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a mintegy 200 millió forintos támogatásból a szlovén önkormányzat két nemzetiségi iskoláját tartja fenn és újítja meg, Felsőszölnökön és Apátistvánfalván. Emellett korszerűsítik a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ épületét, ehhez nemrég 20 millió forint külön támogatást kaptak, valamint tavaly megtoldották a szlovén nemzetiségi rádió fenntartásához nyújtott támogatást is, mintegy 1,5 millió forinttal.
Az államtitkár kiemelte: a nemzetiség megmaradásának fontos pillére a hit megőrzése, éppen ezért segítik 50 millió forinttal a szentgotthárdi katolikus Nagyboldogasszony-templom belső megújítását, amely az első lépése egy későbbi átfogó rekonstrukciónak.
Soltész Miklós szólt arról is: nemcsak a szlovén nemzetiség anyagi támogatása nőtt jelentősen az elmúlt években, hanem mind a 13 magyarországi őshonos nemzetiség nagyobb összegből gazdálkodhat, az erre szolgáló keretet mind a tavalyi, mind az idei költségvetésben 2 milliárd forinttal emelték.
Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló az MTI-nek elmondta: a szentgotthárdi templomban havonta egyszer tartanak szlovén nyelvű szentmisét, amelyre Szlovéniából érkezik a lelkipásztor.
Hozzáfűzte: az államtitkárral közösen megtekintették a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum országosan egyedülálló szlovén anyagát, amely reményei szerint azután is változatlanul megmaradhat, sőt akár tovább is bővülhet, hogy felújítják a városi tulajdonban lévő épületet, amelyben a Móra Ferenc Városi Könyvtár is működik.